Potatis och Köttfärsgratäng

Potatis och Köttfärsgratäng

Potatis- och köttfärsgratäng är en klassisk rätt som många familjer älskar. Det är en enkel, men smakrik maträtt som passar perfekt för vardagsmiddagar eller när man vill ha något gott och tröstande på tallriken. Denna rätt är mild och barnvänlig, vilket gör den till en favorit hos de små.

Denna potatis- och köttfärsgratäng är en mångsidig rätt som kan varieras på många sätt. Man kan tillsätta grönsaker som paprika, morot eller zucchini för att göra rätten mer näringsrik och färgglad. Man kan också byta ut köttfärsen mot kyckling eller vegetarisk färs för en mer hälsosam variant.

Sammanfattningsvis är potatis- och köttfärsgratäng en underbar rätt som passar de flesta familjer. Det är enkel att tillaga, smakrik och mild, och kan varieras på många sätt för att passa olika smaker och kostpreferenser. Servera med en sallad och ett gott bröd för en komplett och tillfredsställande måltid.

Portioner
6 Personer
Total tid
1h

Ingredienser

Instruktioner

  • 1
    Sätt ugnen på 200° Celsius (392° Fahrenheit)
  • 2
    Skiva potatisen i tunna skivor
  • 3
    Finhacka löken
  • 1
    Stek lök och köttfärs
  • 2
    Tillsätt tomatpuré, passerade tomater, vatten, vispgrädde, fond och samtliga kryddor
  • 1
    Smörj in en form med smör eller olja
  • 2
    Lägg i en del av de skivade potatisarna så att de täcker formen
  • 3
    Alternate with ground beef and 1.5 dl of cooking cream
  • 4
    Ringla över ost
  • 5
    Repetera steg 2-4 tills potatisen och köttfärsen är slut
  • 1
    Lägg in formen i ugnen och låt den grädda i mitten av ugnen i ca. 50 minuter
  • 2
    Ta ut formen och låt den vila en stund efter och servera med sallad