Köttbullar med potatismos, gräddsås och pressgurka

Köttbullar med potatismos, gräddsås och pressgurka

Köttbullar med potatismos, gräddsås och pressgurka är en klassisk svensk rätt som har blivit populär över hela världen.

Rätten består av små, runda köttbullar som serveras tillsammans med krämigt potatismos och en mustig gräddsås. Som en frisk och syrlig kontrast serveras även pressgurka, som är skivad inlagd gurka.

Portioner
4 Personer
Total tid
40

Ingredienser

Instruktioner

  • 1
    Häll ströbrödet i en skål och häll över grädden. Låt svälla en stund
  • 2
    Blanda köttfärsen med resten av ingredienserna samt ströbrödsblandningen
  • 3
    Rulla till små bollar
  • 4
    Stek i rikligt med smör, först på hög värme för stekyta och sedan på medelvärme tills de är genomstekta
  • 1
    Skala och hacka potatisen
  • 2
    Koka potatisen tills den är mjuk (ca 20min)
  • 3
    Värm upp mjölken
  • 4
    Häll ut vattnet och vispa potatisen med elvisp
  • 5
    Häll över den uppvärmda mjölken samt resten av ingredienserna och vispa tills du fått en len konsistens.
  • 6
    Smaka av med kryddning
  • 1
    Häll i grädden i den stekpanna du precis stekt köttbullarna i eller ta en ny kastrull
  • 2
    Ha i resten av ingredienserna och rör om
  • 3
    Låt puttra på medelvärme tills den tjocknar
  • 4
    Smaka av med kryddningen
  • 1
    Skiva gurkan tunt med en osthyvel
  • 2
    Ha i alla ingredienser och ställ i kylskåpet en stund
  • 1
    Servera köttbullarna med potatismos, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon"