Köttbullar med potatismos, gräddsås och pressgurka
Share to pinterest
Köttbullar med potatismos, gräddsås och pressgurka är en klassisk svensk rätt som har blivit populär över hela världen.
Rätten består av små, runda köttbullar som serveras tillsammans med krämigt potatismos och en mustig gräddsås. Som en frisk och syrlig kontrast serveras även pressgurka, som är skivad inlagd gurka.
Portioner
4
Total tid
40
Ingredienser
Köttbullar
Potatismos
Gräddsås
Pressgurka
Instruktioner
Köttbullar
- 1Häll ströbrödet i en skål och häll över grädden. Låt svälla en stund
- 2Blanda köttfärsen med resten av ingredienserna samt ströbrödsblandningen
- 3Rulla till små bollar
- 4Stek i rikligt med smör, först på hög värme för stekyta och sedan på medelvärme tills de är genomstekta
Potatismos
- 1Skala och hacka potatisen
- 2Koka potatisen tills den är mjuk (ca 20min)
- 3Värm upp mjölken
- 4Häll ut vattnet och vispa potatisen med elvisp
- 5Häll över den uppvärmda mjölken samt resten av ingredienserna och vispa tills du fått en len konsistens.
- 6Smaka av med kryddning
Gräddsås
- 1Häll i grädden i den stekpanna du precis stekt köttbullarna i eller ta en ny kastrull
- 2Ha i resten av ingredienserna och rör om
- 3Låt puttra på medelvärme tills den tjocknar
- 4Smaka av med kryddningen
Pressgurka
- 1Skiva gurkan tunt med en osthyvel
- 2Ha i alla ingredienser och ställ i kylskåpet en stund
Servering
- 1Servera köttbullarna med potatismos, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon"